KARAGÖZÜN SEÇMENLİĞİ
Yazan : Hakan Bintepe
Yöneten : Günay Toprak
Özgün Müzik : Mert Saraçoğlu
Tasvir tasarım - üretim : Hakan Bintepe
Sahne tasarım : Günay Toprak - Hakan Bintepe
Teknik sorumlular : Alp Doğan Selçuk - Barancan Eraslan
Karagöz : Hakan Bintepe
Hacivat : Kazım Umdular - Günay Toprak
Cemal Yağdamlatan : Hüseyin Tatlıdilliler
Karagöz'ün karısı : Evrim Haspolat
Hacivat'ın karısı : Gizem Şahin
Gülcemal Korbakan (Ses) : Barancan Eraslan
Gitar - vokal : Mert Saraçoğlu
Ritm sazlar : Yaşar Tütüncü

4.05.2008

ÖTEKİ KENTE TİYATRO GELDİ!



1997 yılında TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Tiyatro Topluluğu olarak kurulan Kentin Oyuncuları 10’ncu yaşını kutluyor. Öncelikle üye ve öğrenci üyelerin boş zamanlarını değerlendirmeleri amacıyla bir hobi etkinliği olarak başlayan tiyatro çalışmaları, ilk yılında Hayrettin Filiz yönetiminde Siegfried Lenz’in “Suçsuzlar Çağı / Suçlular Çağı” adlı oyununu sahneledi.
1998/1999 sezonunda hobi niteliğinden çok TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin kültürel yaşama ve kent kültürüne katkısını arttırmaya yönelik çalışmalarından biri olmak gibi yeni bir hedef belirledi. Bu çerçevede kadrosuna Orhan Akdoğan, Orhan Çetinbilek, Hakan Bintepe ve Ferhan Şirvan gibi yıllarca amatör ve profesyonel tiyatro içinde yer almış oyuncular dâhil ederek yine Hayrettin Filiz rejisiyle George Buchner’in “Leonce ile Lena” oyununu seyirciyle buluşturdu.

GENÇ AMATÖRLERLE GENİŞLEDİ

Topluluk 1999/2000 sezonunda genç amatör oyuncularla genişledi. Oyunculuk çalışmalarına da yönelen topluluk, 2000/2001 sezonunda Ali Ulvi Hünkar’ın yönetiminde “Bahar Noktası”nı oynadı. 2001-2002 sezonuna gelindiğinde grup, yönetmen Bülent Arın’ın önerisiyle Haldun Taner’in Keşanlı Ali’sini sahneye koymaya karar verdi. Gruba bu sezonda koreografisiyle bale sanatının Meltem Özdemir’den ve oyunun tüm şarkılarını yeniden grup için besteleyen Cem İdiz’den profesyonel destek geldi. Bu başarılı yapımın sergilenmesinden sonra, yeni bir hedef belirlemek amacıyla 2002-2003 sezonunda oyun çıkartılmadı. 2003-2004 sezonuna gelindiğinde tiyatroyu daha geniş kitlelerle buluşturmak, böylece kent kültürü oluşturulmasına katkıda bulunmak amaçlarıyla ‘sokakta tiyatro’ düşüncesi ortaya çıktı. Kentin buluşma noktalarında; varoşlardan kent merkezlerine; her yeri tiyatro sahnesine dönüştürmeye karar veren topluluk bu sezon ‘Kentin Oyuncuları’ adını aldı.

VE SOKAKTA TİYATRO...

Günay Toprak’ın yönetiminde 2003-2004 sezonunda Aristophanes’in ‘Barış’ını kentin varoşlarında, merkezinde parklarda, alanlarda sergileyen topluluk 20. Denizli Uluslararası Amatör Tiyatro Festivali’nin açılış ve kapanış oyunu olarak festivale katıldı. Hierapolis Antik tiyatrosunda kapanış oyunu olarak sergilenen Barış, orada 5 bine yakın izleyici topluluğu ile buluşurken, aynı yıl İzmir’de 20 bine yakın izleyiciye ulaştı. Oyun aralık ayında , -2 derece sıcaklıkta Taksav Tiyatro Festivali kapsamında Ankara’da kalabalık bir izleyici tarafından izlenirken, festivalin en çok ses getiren oyunlarından biri oldu. 2004-2005 sezonunda Kentin Oyuncuları yine Günay Toprak yönetiminde Pirendello’nun Küp’ünü sergiledi. İzmir’in köylerinde, varoşlarında ve kent merkezinde sergilene Küp ile birlikte, ‘sokakta tiyatro’nun ilk meyvaları alınmaya başlandı.
Bir gazetenin deyişiyle ‘Öteki İzmir’, Kentin Oyuncuları’nı kendi tiyatrosu olarak görmeye başlamıştı.
2005-2006 sezonunda ise, Alfred Jarry’nin ‘Übü’sünü sokakla tanıştıran Kentin Oyuncuları 10. yaşında bir Bertolt Brecht’in ‘Adam Adamdır’ oyununu sergiledi.
10. YILDA KARAGÖZ...

Kentin Oyuncuları 10. yaşını, Hakan Bintepe’nin imzasını taşıyan ‘Karagöz’ün seçmenliği’ oyunu ile kutluyor. Bu oyunda seyirci, pek çok ilkle karşılacak. Yine, Hakan Bintepe’nin yazdığı çocuk oyunu ‘Eşeğin Gölgesi’ de kapalı sahne olarak sergilenmeye devam ediliyor.
Oyunlarımız, özellikle Konak Belediyesi başta olmak üzere, birçok ilçe belediyesinin katkısıyla izleyici ile buluşuyor.

Hiç yorum yok: