Kentin Oyuncuları
Sanatçılar, yönetmenler, tiyatro ustaları büyük bir coşku içinde Tepekule İş Merkezi'nde 10. yılı kutladılar. Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin kurduğu "Kentin Oyuncuları", önümüzdeki dönem "Karagöz'ün Seçmenliği" oyunu ile alanlara çıkıyor. Topluluğun aslarından Hakan Bintepe ile konuştum.
KENTİN OYUNCULARI, Bayraklı'daki modern "Tepekule İş Merkezi"nde 10. yılını kutladı. Böylece özveri, azim ve sabırla çalışılırsa, bu kentte kalıcı bir şeyler yapılabileceğini ispatladı. Sanatçılardan Hakan Bintepe'nin sunuculuğunda gerçekleşen samimi gecede, 1997'de kurulan topluluğun 10 yıllık öyküsünü anlatan belgeseli izlerken bunu düşündüm. İzmir'in bu sevimli ve özverili amatör topluluğunu yaratan "Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi" yönetim kurullarına ve başkanlarına, emeği geçenlere şükran duymalıyız. Odanın şimdiki başkanı Mehmet Özsakarya yaptığı konuşmasında sanata desteğin bir "lüks" değil, doğal bir ihtiyaç ve zorunluluk olduğunu belirtti. Bu anlamlı buluşmada toplulukta 10 yıldır görev alan oyuncular, yönetmenler, sahne tasarımcıları, müzisyenler içtenlikli bir gurur ve sevinç içindeydiler. Hep birlikte, halkın ayağına giden, sokakta tiyatro yapan emekçi dostu, saygın ve seçkin bir sanat kurumu yaratmışlardı.
Anısal Gece
Anısal Gece
Gecede, topluluğa destek veren tiyatro duayeni Prof. Özdemir Nutku'ya plaket verildi ve sanatçılar nefis bir grup oluşturarak anı fotoğrafı çektirdiler. Etkinlik, topluluğun önümüzdeki ilkbahar, yaz, sonbahar aylarında İzmir'in sokaklarında ve alanlarında sahneleyeceği "Karagöz'ün Seçmenliği" oyununun konuklara ilk kez sahnelenmesi ile son buldu. Tepekule İş Merkezi'nde böylece keyifli saatler geçirdim. Makine Mühendisleri Odası'na kayıtlı bir mühendis-yazarım. Bundan 20 yıl önce Yeni Asır'da sanat yönetmeni idim. O zaman muhabirim olarak özveriyle çalışan Asuman Menem, şimdi odamızın basın görevlisidir. Asuman'ın emeklerini de yerinde izleyince gerçekten sevindim. Tepekule İş Merkezi'nin İzmir'de önümüzdeki süreçlerde büyük etkinliklere imza atacağına eminim. (Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi ve Makine Mühendisleri Odası: Tel: 0232. 4448666'den120)"Kentin Oyuncuları", 10 yıl sonra tam kadro halinde..Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi bünyesinde kurulan "Kentin Oyuncuları" isimli tiyatro topluluğunun Tepekule İş Merkezi'ndeki 10.Yıl Gecesi'nde, emeği geçen tüm sanatçılar buluştu. Makine Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mehmet Özsakarya, tiyatro duayeni Prof. Özdemir Nutku, Günay Toprak'ın da aralarında bulunduğu sanatçılar bir gurur gecesi yaşadılar.
"Karagöz" büyük ilgi çekecek
"Kentin Oyuncuları"nın yönetmeni Günay Toprak, bu yıl geleneksel Karagöz perdesini tiyatro sahnesiyle birleştiren bir proje hazırladıklarını belirterek, topluluğun aslarından Hakan Bintepe'nin ustaca kaleme aldığı oyunun büyük ilgi görmesini beklediklerini söyledi. Unutulmaya yüz tutan Karagöz ve Hacivat'ı yeniden halka ulaştıracak olan "Karagöz'ün Seçmenliği" oyununu, özellikle ilçe belediyelerinin işbirliğinde kentin en uzak köşelerine taşımaya devam edeceklerini vurguladı. Oyunda, Karagöz'ün taşlamacılığından yararlanarak bugünün sosyal, ekonomik ve siyasal sorunlarına mizahi bir gözle, hayal ile gerçeği sentezleyerek yaklaşılıyor.Müziğini, Mert Saraçoğlu (gitar vokal) ile Yaşar Tütüncü'nün (ritm sazlar) gerçekleştiriyor. Metin yazarlığını, tasvir tasarım ve yapımını Hakan Bintepe'nin üstlendiği oyunda, Hakan Bintepe, Kazım Umdular, Günay Toprak, Hüseyin Tatlıdiller, Bahar Öztop, Gizem Şahin, Barancan Eraslan rol almakta. Kentin gururu oldularİzmir Barosu avukatlarından Hakan Bintepe, "Kentin Oyuncuları" içinde beni en çok güldüren, güldürürken düşündüren karizmatik bir oyuncudur. Fotoğrafta sanatçıyı "Barış" oyununda izliyoruz.
Sokakta tiyatro yazdık
Hakan Bintepe'ye, "Kentin Oyuncuları"nı sordum:
Siz kimsiniz?
Bizim tarihimiz, gönüllü olarak sokağa düşmenin tarihidir. Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin eşsiz desteği ile bilerek ve bilinçle, tiyatroyu "Suçlular Çağı", Brecht'ten "Adam Adamdır", "Barış", "Keşanlı Ali Destanı", Pirandello'dan "Küp" gibi oyunlarla sokağa taşıdık. Sokak tiyatrosu değiliz, sokaktaki tiyatroyuz. Halka, halkın ayağına, sokaklara, açık alanlara gitmek, bizi nereden çağırırlarsa orada oynamak için var gücümüzle çalıştık, çabaladık. Halkın içtenlikli alkışları, sokakta tiyatro yazdığımızı belgeledi. Halk bizi sevdi, biz de tiyatroyu çok, ama çok sevdik.
Yaşa Hakan!..
Artık kentin uzak köşelerinde çocuklar ve büyükler "Kentin Oyuncuları"nın gelip sahne kuracağı günü bekliyor. İlk önceleri uzakta duran mahalle sakinleri şimdi dekorumuzu taşımamıza yardım ediyor, evlerinden çay-kahve getirip sunuyorlar, çocuklarını bizimle tanıştırıyorlar. Çünkü onlara hiç yalan söylemedik. Onlar da bizi kucakladı. "Barış" oyunumuzun ilk gösteriminde bir gazete bizim için "Öteki İzmir'e tiyatro geldi" diye başlık attı. Her şeyi özetliyor bu başlık. Biz, ötekileştirilmiş İzmir'in tiyatrosu olmayı tercih ettik. Tüm çalışmalarımızı destekleyen Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ'a teşekkür ediyoruz.
Ona hüzünle gülerim
Hakan Bintepe, ciddi, işini bilir bir avukattır. İzmir Barosu'na kayıtlı, saygın, emekçi, halktan yana özverili bir avukattır. Adliye'de çok ciddi olan Hakan, özel yaşamında gırgır ve matrak bir hoşgörülü arkadaşımızdır. Hakan, Yeni Asır'ın rahmetli grafikeri Orhan (Aksoy) ve bendeniz, yıllar önce güzel bir dostluk kurmuştuk. Hakan'ın Konak Alanyalı Hanı'ndaki bürosu, hem avukatlık işlerinin yürütüldüğü hem de Orhan Abi’nin üstün ve melankolik sanatsal duygulanımlarının sergilendiği bir sıcacık buluşma yerimizdi. Orhan'cık bir gün çekti gitti bu ağır dünyadan. Hakan ile onu hiç unutmadık, hep andık. Hakan'ı sahnede izlerken gülmekten katılırım, ama aniden Orhan'cık aklıma geliverir, herkes gülerken bana hüzün basıverir.Bayıldığım avukat sanatçı"Kentin Oyuncuları", bir amatör kuruluş olarak, on yılda büyük beğeni topladı. Topluluğun aslarından Hakan Bintepe'nin şahsında emek verenleri kutluyorum. (Fotoğraf: Yaşar Aksoy)